Yerli ve Milli Ayçiçeği Tohumunda İlk Hasat Heyecanı
Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğinde, Trakya Tohumcular Derneği ve Tarım ve Orman Bakanlığı birlikte olmak üzere hibrit ayçiçeği projesi gerçekleştirdi. Tamamı Türk tohum ıslahçıları tarafından üretilen hibrit ayçiçeği tohumuyla yapılan denemelerin ardından bu yıl ilk hasat yapılacak.
Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğinde, Trakya Tohumcular Derneği ile Tarım ve Orman Bakanlığı birlikteliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında iki yıl önce denemesi yapılan tohumlar, geçen yıl yaklaşık 10 ilde üretildi. Elde edilen başarı neticesinde ise, bu sene yaklaşık 18 ilde ekimleri gerçekleştirildi. Erken ekim tarlalarını ziyaret eden Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve TRAKTOD Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk, tarladaki yerli ve milli hibrit ayçiçeğinin gelişimini inceledi.
5 bin 500 çiftçiye tohum desteği sağlandı
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin verilen tohumların yüzde 75 hibeli olduğunu belirterek, ‘Trakya’da, 2022-2023 ekim döneminde, yaklaşık 5 bin 500 çiftçimize, TEKAP projesi kapsamında tohum dağıttık’ dedi. Projenin amacının Türkiye’de yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohum kullanımını artırmak olduğunu vurgulayan Mahmut Şahin, şu açıklamada bulundu: ‘Çiftçimizi hem fiyat hem de kalite açısından rekabet edebilir bir seviyeye getirmek istiyoruz. Bundan 2 sene önce bu tohumlarımızın denemesi ve geçen sene de yaklaşık 10 ilimizde üretimleri yapıldı. Elde edilen başarı neticesinde, bu sene yaklaşık 18 ilimizde yerli ve milli Trakyalı tohum şirketlerimizin üretmiş olduğu tohumu, 5 bin 500 çiftçimize, 60 bin dekar alanda üretilmek üzere verdik. Çıkışlarını, doluluklarını ve verimliliklerini incelemeye devam ediyoruz.’
Yüzde yüz yerli
Trakya Tohumcular Derneği (TRAKTOD) Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk, belki de tarihinde ilk defa bu kadar büyük miktarda, yüzde yüz Türk ıslahçıların geliştirmiş olduğu hibrit ayçiçeği tohumlarını, iki çeşit olarak Trakya genelinde 5 bin 500 çiftçiye dağıttıklarını vurguladı.
Bunun hem Türk tohumculuğu hem de dernek üyesi firmalar açısından çok önemli olduğunu söyleyen İbrahim Toruk, ‘Şu anda firmalar, dernek ve kalkınma ajansı olarak ekim yapan çiftçilerimizi tek tek takip ediyoruz. Gidip tarlalarını ziyaret ediyor, sorunlarımızı ve artı yönlerimizi tespit ediyoruz’ şeklinde konuştu.
Çeşit, kuraklığa da dayanıklı
Bu yıl ilk defa yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumu eken çiftçi Yılmaz Kaymaz, ‘Yerli tohum ekimi yaptığım arazi, köyümüzün aşağı yukarı en zayıf arazilerinden biri. Bu zayıf araziye göre bu ayçiçeği çeşidi, şu anda köyde bir numara diyebilirim’ dedi ve ekledi: ‘Çeşit, kuraklığa dayanıklı bir çeşit çünkü yaprakları hiçbir zaman solmadı. Ayrıca köyde, bu dönemde bu kadar boy yapan başka ayçiçeği göremezsiniz.’
Kaynak: DHA