16.11.22

Türkiye’den Sofralık Zeytin ve Zeytinyağında Rekor Üretim

Rekolte tahmini sonuçlarına göre, Türkiye, 421 bin ton zeytinyağı üretimi ile İspanya’dan sonra dünyada ikinci sıraya yükseldi. Sofralık zeytinde ise 735 bin ton üretimle İspanya ve Mısır’ı geride bırakarak liderliğe yükseldi.

Rekolte tahmini sonuçlarına göre Türkiye, 421 bin ton zeytinyağı üretimi ile İspanya’dan sonra dünyada ikinci sıraya yükseldi. Sofralık zeytinde ise 735 bin ton üretimle İspanya ve Mısır’ı geride bırakarak liderliğe yükseldi. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Musta Tan, Tarım ve Orman Bakanlığı ve konsey olarak 15 yıl önce zeytinyağında hedefledikleri dünya ikinciliğine ulaşıldığını bunun sektör açısından gurur verici olduğunu söyledi. Dr. Mustafa Tan, sofralık zeytin üretiminde İspanya ve Mısır’ın önünde dünya 1’nciliğine ulaşılmasının ise ülke zeytinciliği için büyük bir başarı olduğunu ifade etti.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, Avrupa’da ciddi kuraklık yaşandığını ve üretimin çok olumsuz etkilendiğini belirterek diğer ülkelerdeki üretime ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Uluslararası Zeytin Konseyi ve diğer kaynaklarından alınan bilgilere göre bu yıla kadar bizden üretim bakımından önde olan ülkelerde zeytinyağı üretimleri; İspanya’da 800 bin ile 1 milyon ton, İtalya’da 330 bin ton, Yunanistan’da 310 bin ton ve Tunus’ta 220 – 260 bin ton üretim gerçekleşmesi bekleniyor. Ülkemizin ise bugüne kadar dünya üretiminde 4 veya 5. sıralarda yer alırken bu sezon 421 bin ton tahmini ile İspanya’nın ardından dünya zeytinyağı üretiminde ikinciliğe ulaşması öngörülüyor. Ülkemizde rekolte bakımından tarihi rekor seviyede üretim beklenirken, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus’ta geçen yıllara göre çok önemli verim düşüklükleri olacağı tahmin edilmektedir. “

Dünya genelinde Türkiye haricinde hemen her ülkede küresel iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerinin azami düzeyde hissedildiğini belirten Mustafa Tan:” Son 500 yılın en sıcak hava ve kuraklık seviyeleri yaşandı. Bu sıcaklık ve iklim değişikliklerine bağlı olarak söz konusu ülkelerde gelecek yılın rekoltesinde de düşüklük yaşanabileceği beklentisiyle başta İspanya’da olmak üzere ayçiçeği ekimlerine ağırlık verildi. Ancak ondan da kuraklık nedeniyle beklenen verimlilik alınamadı. Bu durum İspanya, İtalya başta olmak üzere üretici fiyatlarının geçtiğimiz yıla göre kilo başına 2,5 Euro’dan 4-5 Euro seviyelerine yükselmesine neden oldu. Artan maliyetler ve tüm ülkelerde yaşanan finansal krizlerde üretim maliyetleri ve fiyatların yükselmesine neden olmaktadır. Nitekim İtalya’da 10 Euro seviyelerine gelmektedir.” dedi.

Rekoltedeki bu rekor seviyenin ihracat için çok büyük fırsat olduğunu ama aynı zamanda bir fiyat baskısı da yaratmaması gerektiğini anlatan Dr. Mustafa Tan şu yorumu yaptı: “ Rekor üretim, dünya zeytin ve zeytinyağı arzının çok önemli bir noksanlığı işaret ettiği böylesi bir yılda özellikle dış ticaretimiz açısından çok önemli bir fırsat yaratabileceğimizi göstermektedir. Örneğin İtalya’nın zeytinyağı üretiminin 330 bin ton olacağı öngörüyle sadece 600 bin ton iç tüketim, bir o kadar da ihracatı olduğu dikkate alındığında sadece İtalya’nın yaklaşık 900 bin ton ithal etmeye ihtiyacı vardır. Aynı durum İspanya ve Yunanistan içinde geçerlidir. Bu yıl özellikle Türk Malı markalarla ve ambalajlı ihracatta İspanya ve İtalya’nın boş bırakacağı yeni pazarlara girmek için ve aynı zamanda iç tüketimimizin artırılması için büyük bir fırsat yılıdır.’

Kaynak: Dünya Gazetesi