Tarım ve Orman Bakanlığı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yüksek verimli ve hastalıklara toleranslı üç yeni çeltik çeşidi geliştirildi.
Çeltik ıslahında “ülkesel koordinatörlük” görevi yürüten Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü iklim koşulları, hastalıklar ve üreticilerin ihtiyaçlarına göre çeşitlerin yetiştirilmesi için çalışmalarına devam ediyor.
Enstitüdeki deneme çalışmalarında, özellikle yüksek verimiyle ön plana çıkan “Kırbıyık”, “Nehir” ve “Lazer” isimli üç yeni çeltik çeşidi geliştirildi. Bakanlığın Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünce tescil edilen bu yeni çeşitler gelecek yıldan itibaren geniş alanlarda toprakla buluşacak.
Çeşit geliştirilirken çiftçinin ihtiyacı ön planda tutuluyor
Enstitü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, çeltik ıslah çalışmaları kapsamında çok sayıda çeşidin geliştirildiği açıklamasında bulundu. Islah çalışmalarının uzun yılları kapsadığını ve emek isteyen bir süreç olduğunu belirten Tülek, “Islah çalışmalarının başladığı 1970’li yılların sonundan günümüze kadar geçen sürede 83 çeltik çeşidi geliştirilip Türk çiftçisinin hizmetine sunuldu” dedi. Tülek, değişen iklim koşulları, hastalıklar ve üretici taleplerini dikkate alarak 3 yeni çeşit geliştirdiklerini dile getirdi.
Verimli çeşitler ortaya çıkarmak için çaba sarf ettiklerini kaydeden Tülek, “Çeltik tarımında tüketici istediği de dikkate alındığında pirinç bin dane ağırlığı önem arz etmektedir. Bu yeni üç çeşide de baktığımızda pirinç bin dane ağırlıkları 28-30 gram arasında değişiyor ve damak tadına da uygun olduğunu görüyoruz. Üç çeşidimiz de yüksek verimli ve hastalıklara toleranslı” ifadelerini kullandı. Tülek, arazide ve laboratuvarda yapılan detaylı araştırma ve incelemeler neticesinde yeni çeşitlerin tescile sunulduğunu vurguladı.
Yeni çeşitler yüksek verime sahip
Çeşitler hakkında bilgi veren Tülek, şunları kaydetti: “2024 yılında ‘Kırbıyık’, ‘Nehir’ ve ‘Lazer’ 3 çeltik çeşidimiz tescil ettirildi. ‘Kırbıyık’ çeltik çeşidi, orta erkenci bir çeşit ve gelişim süresi 115-120 gün arasında. Verim potansiyeli, uygun koşullarda dekarda ortalama 1 ton ve yüzde 60 pirinç randımanına sahip. Tescil edilen bir diğer çeşidimiz iri taneli baldo grubunda yer alan ‘Nehir’ çeşidi. Verim potansiyeli dekarda 1 ton civarında, randımanı 62 civarında ve oldukça yüksek. Tescil edilen üçüncü çeşidimiz ise kamu özel sektör iş birliğinde geliştirilen ‘Lazer’ çeşidi.’’
Yeni çeşitler 2025 yılında çiftçiyle buluşacak
Yeni çeşitlerin yüksek verimli ve tüketiciler tarafından istenilen özelliklere sahip olduğunu belirten Tülek, sözlerini şu şekilde noktaladı: ‘’Yeni çeşitlerimizin sertifikalı tohumluk üretimlerini enstitümüzde gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıldan itibaren yetkilendirilmiş tohumculuk firmaları vasıtasıyla hızlı bir şekilde çoğaltılıp çiftçimizle buluşmasını arzu ediyoruz.”
Kaynak: AA