
Türkiye’nin yağlık ayçiçeği ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sinin karşılandığı Trakya’da, ekim dönemine hazırlanan üretici, kuraklık endişesi yaşıyor. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, ‘Önümüzdeki dönemde ürünle ve üretimiyle ilgili sıkıntı yaşanma ihtimali görülmekte. En çok yağış almamız gereken dönem yani kasım, aralık, ocak, şubat ayları kurak geçti ve kar yağışı olmadı’ dedi.
Geçtiğimiz yıllarda da bölgede kar yağışı olmadığını ancak bu sene ülke genelinde diğer yıllarda kar yağışının yoğun olduğu illerde dahi kar yağışının az olduğunu belirten Şafak Kırbiç, ‘Bölgemizde, kuzeydeki barajlarda su seviyelerinde ciddi bir azalma mevcut. Umarız önümüzdeki günlerde bir miktar yağışla birlikte su seviyesinde yükselme olur’ şeklinde konuştu.
Yağışlar, yıllık ortalamanın çok altında
Üretimin artmasının önümüzdeki dönemde alınacak yağışa bağlı olduğunu dile getiren Kırbiç, ‘Önümüzdeki süreçte ciddi bir yağış alırsak baraj seviyelerinde yükseliş, toprağın doygunluk noktasında da bir artış oluşur. Çünkü bölgemizde özellikle Edirne bölgesinin yıllık yağış ortalaması 500-600 milimetre. Ancak şu ana kadar baktığımızda bunun çok altındayız. Önümüzdeki günlerde bölgemizde ayçiçek ekim dönemi başlıyor, hatta bazı yerlerde başladı. Şu anda da buğdaylara gübre, ilaç atılma dönemi. Şu anda buğdaylarda çok büyük bir sıkıntı görülmemekte ancak önümüzdeki günlerde buğdayın boyu arttıkça su emme, su çekme oranı artacaktır. Bu da şu anda toprakta bulunan mevcut su miktarını çok kısa sürede tüketecek anlamına gelmekte” diye konuştu.
Bitkiler, kuraklıktan dolayı gelişemiyor
Yağışların az olmasının üretime yansımaması yönünde temennide bulunan Şafak Kırbiç, “Bildiğiniz gibi son dönemde kuraklık dünyanın gündeminde. Türkiye’de ise doğu ve güneydoğudaki bazı bölgelerde sel felaketi yaşanıyor ve bu bölgelerdeki tarım alanlarının etkilenmesi mümkün. İklim değişikliği konusunda yıllardır uyarılarda bulunan uzmanlar, sel felaketleri ya da kuraklık gibi ekstrem olayların yaşanacağını söylemişlerdi. Tüm bu aşırı doğa olaylarıyla, seller, heyelanlar, erozyonlarla toprağımızın verimli katmanlarını kaybediyoruz. Kuraklık yüzünden bitkiler gelişim sağlayamıyor ve verim düşüşleri yaşanıyor. Bunlar için acil önlemler alınması gerekmekte. Bölgemiz özelinde baraj ve sulama göletleriyle ilgili projelerimiz var. Bunların bir an önce faaliyete geçmesi gerekiyor. Çünkü bugün baktığımızda Meriç ve Tunca nehirlerinin debilerinin en yüksek olması gereken dönemde çok düşük seviyede” ifadelerini kullandı.
Yağış azlığı, rekolte kaybına sebep olur
Yağış azlığının özellikle ayçiçeği gibi kritik bitkilerde rekolte kaybına yol açabileceği uyarısında da bulunan Kırbiç, ‘Bu dönem yağışlarını alamazsak ciddi bir rekolte kaybı oluşur. Zaten ayçiçeğinde ülkemizin ihtiyacını karşılayamıyoruz. Bu yıl için ayçiçeğinde, tahıl koridoru nedeniyle çok sıkıntı yaşanmadı. Ancak önümüzdeki süreçte ülkemizde hem üretim alanlarının düşmesi hem de kuraklıktan dolayı ekiliş alanlarında bir azalma olursa ciddi sıkıntılar yaşanır’ dedi.
Çiftçi, acilen desteklenmeli
Ayçiçeğinde piyasa fiyatlarının da düşüş eğiliminde olduğuna dikkat çeken Şafak Kırbiç,
üreticinin şu anda ayçiçeği ekip ekmeme konusunda kararsızlık içinde olduğunun altını çizerek, ‘Fiyatlar düşük olduğu için üretici ürünü ekip ekmemekle ilgili kararını bugünlerde verecek. Daha önce ülkemizde ekilmeyen bölgelerde ayçiçeği ekimi yapılmıştı ve İç Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerinde ciddi üretim yapılmıştı. Ancak buralardaki fiyatlar hasat döneminde çok dip yapmıştı. Bu yüzden de bu bölgelerdeki üreticilerin ürün deseninde değişikliğe gideceğini düşünüyoruz. Bu da ülke üretimini geçtiğimiz yıllara göre düşürebilir. Bununla ilgili de bir tedbir alınmalı çünkü ayçiçeği ithalatında gümrük vergileri 1 Ocak itibarıyla sıfırlandı. Bu da fiyatlarda bir gevşeme oluşturdu. Ancak ürünün aidiyeti ve devamlılığı için üreticimizin para kazanması lazım. Desteklerle, fiyat politikasıyla, gümrük vergileriyle çiftçimiz desteklenmeli ve bu acilen yapılmalı. Çiftçinin karar vereceği bu günler gerçekten çok önemli ve kritik’ şeklinde konuştu.
Su tarımsal üretim için vazgeçilmez
Kırbiç, Trakya’da kuraklığın etkilerinin hissedilmeye başladığını ifade etti. Suyun tarımsal üretim için hayati önem taşıdığını anlatan Kırbiç, şunları kaydetti: ‘Yağışların dönemsel olarak düşmesi tarımsal anlamda üretimi olumsuz etkiliyor. Üreticiler, yağışların periyodik olarak gerçekleşmesini ister. Birkaç ay içerisinde çok miktarda yağışın çok olması bizi mutlu etmez. Çünkü ekim, gelişim ve hasat sürecindeki yağışların dengeli olarak düşmesi bizim için önemlidir. Bunun bir ay içerisinde çok miktarda olması üretimde katkı sağlamaz hatta sel felaketlerine neden olabilir. Bu yüzden iklim değişikliğiyle ilgili gerekli önlemleri almamız lazım. Erozyonla mücadele, ağaçlandırma ve atmosferi etkileyen bir takım gaz salınımıyla ilgili tedbirleri devletimiz ve diğer ülkeler almaya başladı. Biz de bu konuya daha duyarlı olmalı iklim değişikliğine bağlı felaketlerin yaşanmasını önlemek için çaba sarf etmeliyiz.’
Kaynak: DHA