
Uzun yıllardır bitki koruma alanında ülke tarımına hizmet sunan Koruma Klor Alkali San. ve Tic A.Ş., Türkiye’de Kocaeli Derince’de üretim fabrikası ve sekiz bölge ofisi ile birlikte toplamda yedi ülkede faaliyet gösteriyor. Dünya standartlarında üretim yaptıklarını ve hedeflerinin yerli üretimi destekleyerek dışa bağımlılığı azaltmak olduğunu belirten Tarım Grubu Teknik Müdürü Gökhan Baştuğ, pandemiden günümüze kadar olan sürece dair değerlendirmesini ve 2023 hedeflerini TarımGündem ile paylaştı:
Koruma Tarım olarak pandemi ve pandemiden çıkış sürecini nasıl geçirdiniz?
Hayatımıza beklenmeyen bir anda giren pandemi birçok alanda köklü değişimlere neden oldu. Sınırların kalktığı global dünyanın aslında sınırlarının olabileceğini, ülkelerin önceliğinin kendi insanlarının ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu gördük. Gıdanın sürdürülebilirliği ve tarımın ülkeler açısından stratejik öneme sahip olduğunu yeniden hatırladık. Hatırlarsanız herkes marketlere gıda ürünü almak için koştu, diğer ihtiyaçlar ikinci plana itildi. Önceliklerimiz değişti. 2020 ve 2021 yılları pandemi etkisinde geçerken, 2022 yılından itibaren pandeminin etkisi azaldı ve her şey biraz daha düzene girecek derken maalesef Rusya-Ukrayna savaşı başladı. Bu süreçte gıda krizleri ortaya çıktı.
Geride bıraktığımız 2022 yılı sizler için nasıl bir yıldı?
Tarım gibi stratejik öneme sahip bir sektöre hizmet veriyoruz. “Siz Yetiştirin, Biz Koruyalım” mottomuz, farklı ihtiyaçlara yanıt veren geniş bir yelpazedeki ürün portföyümüzle çiftçimizin emeğini korumaya devam ettik. Ar-Ge ve ürün geliştirme çalışmalarımız da bu dönemde hız kesmedi. Çiftçilerimiz, müşterilerimiz ve iş ortaklarımızla yakın diyalog halinde büyüme ivmemizi sürdürdük. 2022 yılında da ülkemiz için stratejik önemde gördüğümüz bitki koruma ürünü aktif maddelerinin yerli üretimi konusunda yeni çözümlerimizi pazara sunduk. Türk tarımı için yerli üretimi stratejik bir konu olarak ele alıyoruz. Bitki koruma ürünü aktif maddesi üretiminde dışa bağımlı bir ülkeyiz. Birçok aktif madde ithal edilip ülkemizde formüle ediliyor.
Kimya sektöründe faaliyet gösteren yüzde 100 yerli bir şirket olarak yerli üretimi çok önemsiyoruz. Bu doğrultuda 2022 yılında aktif madde üretimine yoğunlaştık. Bu anlamda gururluyuz çünkü aktif madde üretimimiz ile hem fark yaratıyoruz hem de dışa bağımlılığı azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. 2021 yılında herbisit aktif maddesi olan Benfluralin ve fungisit aktif maddesi olan Bakır oksiklorür’ü üretmiştik. 2022 yılında dünyada çok büyük öneme sahip olan Acetamiprid maddesini AB standardı olan yüzde 99 saflıkta üretmeyi başardık. Bakır oksiklorür aktif maddesiyle ilgili de kapasite artışı gerçekleştirdik. Aktif madde üretimi ile ilgili yatırımlarımız önümüzdeki süreçte de sürecek.
Pandemi ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi olağanüstü süreçler, gıda zincirinin ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Bir ambargo nelere mal oluyor hepimiz yaşayarak öğrendik. Biz de 2022 yılında yaşananlardan ders çıkarıp, 2023 yılında buna uygun olarak yerli üretime öncelik veren stratejik hamlelerimize devam etmeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda 2023 yılının, 2022’den de daha iyi olacağını düşünüyoruz.
Peki bu yıl için hedefleriniz neler? 2023 yılına nasıl bir planlama ile devam edeceksiniz?
Koruma Tarım olarak dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve büyüme stratejilerimizi hizmet sunduğumuz ülkelerdeki değişen ihtiyaçlara göre belirliyoruz. Dinamikleri çok hızlı değişen bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Dolayısıyla yıl içinde değişen durumlara göre stratejilerimizi de revize edebiliyoruz. Bugün iznini aldığımız bir aktif madde iki yıl sonra yasaklanabiliyor. Diğer taraftan üretim süreci uzun soluklu bir iş yapıyoruz ve bu süreçte geçmemiz gereken birçok aşama oluyor. Bugünden hedef bir ürün ismi söylemek mümkün değil ancak Koruma Tarım olarak, üç yüze yakın ürün çeşidi ile Türkiye’de en geniş ürün portföyüne sahip firmalardan biriyiz. 2023 yılı için temel aktifleri üretmek üzere bir strateji belirledik. Dünyada kullanılan ancak Türkiye için yeni olan en az iki adet aktif madde üretmeyi hedefliyoruz. Diğer alanlarda da yatırımlarımız devam edecek. Gübre portföyümüze yeni ürünler eklemek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üreticilere sunduğumuz hizmet kalitesini ve iletişimimizi arttırmak amacıyla, bayi ve distribütör ağımızı genişletmeye devam ediyoruz. Koruma Tarım olarak 2022 yılında olduğu gibi 2023 yılında da büyümemizi sürdürmek ve yenilikçi ürünlerimizle çiftçilerimizin tarladaki mahsulünü en iyi şekilde korumak için çalışacağız.
Maalesef kalıntı problemi gibi bir konu sürekli gündemimizde. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Bu konuda yüksek hassasiyete sahibiz. Biliyoruz ki dünyanın hızla artan nüfusunun beslenmesi gerekiyor. Mevcut toprak varlığımızı artırma imkanı olmadığından birim alandan yüksek verim almak zorundayız. Bu noktada her geçen gün ne kadar önemli bir iş yaptığımızı anlıyor ve üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle hareket ediyoruz. Türkiye’de bitki koruma ürünü kalıntısı konusunda ne yazık ki olumsuz bir algı oluştu ancak bu ürünler kalıntı bırakmıyor; kalıntının sebebi ise maalesef bilinçsiz kullanım. Yanlış ve bilinçsiz kullanım nedeniyle, tarımda verimliliği artıran ve mahsulü koruyan ürünlere karşı geliştirilen olumsuz yaklaşımlar çiftçiye, tüketiciye ve dünyamıza zarar veriyor.
RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) adlı Uluslararası Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı Sistemi olarak bilinen bir monitör var. Burada Türkiye’nin olmasının sebeplerini; Doz üstü kullanım, yasak, sahte ve kaçak ilaçların kullanımı, ruhsatsız ilaç kullanımı, son ilaçlama ve hasat arasındaki zamana dikkat etmeme vb. şeklinde sıralayabiliriz. Bu süreye uyulmazsa elbette kalıntı ile karşılaşırsınız. Olması gerekenin üzerinde dozda ürün kullanırsanız, içinde ne olduğu belli olmayan sahte ilaçları kullanırsanız, Türkiye ve AB’de yasaklı ürünleri kullanırsanız kalıntı çıkacaktır. 28 gün bekleme süresi olan bir ilacı kullandıktan sonra onuncu günde ürünü sahaya çıkartırsanız, ürününüzü kalıntı problemi nedeniyle ihraç edemezsiniz.
Bu konuda üreticileri ve tüketicileri bilinçlendirmek zorundayız. Bu amaçla Koruma olarak bilinçlendirme toplantıları düzenliyor ve doğru kullanımı teşvik amacıyla farklı projeler üzerinde çalışıyoruz. TC. Tarım ve Orman Bakanlığımızın Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ve Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanlığının koordinatörlüğünde de ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu konuda çalışmaların artırılması ve bilinç düzeyinin yükselmesi ile kalıntı sorununun önüne geçmek mümkün olacaktır.