25.07.23

Konya’da Arpa ve Buğday Hasadı Başladı

Konya’da Arpa ve Buğday Hasadı Başladı

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda hububat hasadı başlıyor. Geçen yıl meteorolojik kuraklıkla boğuşan ovada bu yılki verimin 2 milyon tonun üzerine çıkması bekleniyor.

Türkiye’nin en önemli hububat üretim merkezlerinden Konya Ovası’nda buğday hasadı başladı. Yüzölçümünün yüzde 67’si tarım arazisi olarak kullanılan Konya’da, 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanında üretim yapılıyor.

Bu yıl ilkbahar yağışları üreticinin yüzünü güldürdü

Buğdayda bu yıl ülke genelinde bereketli bir yıl yaşandığını belirten Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu: ‘Buğday açısından baktığımız zaman bu yıl gerçekten ülke genelinde bereketli bir yıl yaşıyoruz. Hemen hemen tüm bölgelerimizde rakamlar son 3 yıl içerisinde değerlendiğimiz zaman en iyi yılında diyebiliriz. Bunun en önemli sebeplerinden biri, uzun yıllardır görülmemiş şekilde ilkbahar yağışlarının dengeli ve bol miktarda yağması’ dedi.

Prof. Dr. Süleyman Soylu açıklamalarına şu şekilde devam etti: ‘Toplamda 1 milyon hektarlık bir hububat ekim alanı söz konusu. Arpada 1 milyon tona yakın buğdayda da 2 milyon tonun üzerinde bir rekolte bekliyoruz.’ Konya’da, önceki yıllarda yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretilirken son dönemdeki verim kayıpları 1 milyon tona ulaşmıştı. ‘Türkiye’nin tahıl ambarı’ olarak bilinen ova, geçen sezon geçirdiği kurak dönemin ardından bu yıl uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış aldı. Bu yılki rekolteyle ovanın yeniden tahıl ambarı unvanına kavuşacağını ifade eden Prof. Dr. Süleyman Soylu, ‘Bu yıl havaların serin gitmesi, hasat sezonunu biraz sarkıttı. Bu dönemde hasatlar daha hızlı gerçekleşirdi. Gelen ilk veriler oldukça ümit verici” dedi.

Buğdayda rekolte 2 milyon tonu geçebilir

Rekoltenin 2 milyon tonun üzerine çıkabileceğini söyleyen Prof. Dr. Soylu şöyle dedi:
‘Bu yıl arpalarda verim çok iyi. Hasat edenler içerisinde dekarda 1 tonu bulan çiftçilerimiz var. Konya Ovası’nda 350 bin hektar civarında arpa, 650 bin hektar civarında da buğday ekim alanı bulunuyor. Toplamda 1 milyon hektarlık bir hububat ekim alanı söz konusu. Bu yıl geçtiğimiz yıla göre çok daha iyi bir rekolte bekliyoruz.’

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) çiftçilerden ürün almasının çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Soylu, “TMO, çiftçimizden bir miktar ürün almaya başladı. Yıllar sonra TMO’nun piyasadan ürün alması, piyasa regülasyonu açısından sevindirici’ şeklinde konuştu.

Çiftçi emeğinin karşılığını alamazsa üretimin sürdürülebilirliği tehlikeye girer

Verim kayıplarının önüne geçilmesi yönünde çiftçileri uyaran Prof. Dr. Süleyman Soylu, şunları söyledi: ‘Maalesef çiftçilerimizin üretim maliyetleri çok yükseldi. Bu yüzden umuyoruz ki çiftçi, emeğinin karşılığını alır çünkü çiftçi ürettiğinin karşılığını alamazsa üretimin sürdürülebilirliği tehlikeye giriyor. Bu açıdan bu yıl alınacak verim son derece önemli. Çiftçilere tavsiyem, özellikle hasatta titiz davranmaları, hızlı hareket edip ürün kayıplarına neden olmamaları. Mümkün oldukça biçerdöver bakımlarını iyi yapsınlar ve biçimlerde daha yavaş hareket etsinler.’

Kaynak: DHA