
İZPA Tarım, Yeni Yatırımları İle Ülke Ekonomisine Katkı Sağlamaya Devam Ediyor
Çukurova Bölgesi’nde toplam 1200 dekar alanda sofralık zeytin üretimi yapan İZPA Tarım, Zeytineli markası ile ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. 2011 yılında Adana’da Günep Yapı grup şirketleri bünyesinde kurulan İZPA Tarım, 4800 metrekare kapalı alanda sofralık zeytin üretimi gerçekleştiriyor.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin koordinasyonunda yapılan rekolte tahminine göre 2022-2023 sezonunda zeytin üretimi toplamda 2 milyon 976 bin 654 ton olacak. Geçen sezona göre zeytin üretimindeki artış yüzde 71,2 olarak tahmin ediliyor. Sofralık zeytin üretiminin ise 2021-2022 sezonuna göre yüzde 45,2 oranında artışla 735 bin 678 ton olması bekleniyor.
Zeytin üretiminde ülke olarak tarihi rekora imza atmaya hazırlandığımız bu önemli dönemde, sektörün önemli oyuncularından İZPA Tarım ile görüştük. İZPA Tarım İşletme Müdürü Ziraat Mühendisi Ahmet Cankat BEŞDOK ile gerçekleştirdiğimiz röportajda aldığımız yanıtlar şöyle oldu:
İZPA Tarım kaç yılında ve nerede kuruldu?
Günep Yapı grup şirketlerinden biri olan İZPA Tarım, 2011 yılında Adana’da kuruldu. Zeytincilik sektöründe Zeytineli markası ile faaliyetlerini sürdüren İZPA Tarım olarak, Çukurova Bölgesi’ndeki kendi bahçelerimizde, toplamda 1200 dekar alanda olmak üzere siyah ve yeşil sofralık zeytin üretimi yapıyoruz.
Sunduğunuz hizmetler nelerdir?
Toplamda 4800 metrekare kapalı alanda salamura, paketleme ve kurutma tesislerimizin yanı sıra pazarlama faaliyetlerimizi de Zeytineli marka çatısı altında yürütüyoruz. Kendi üretimimizin dışında farklı üreticilerden yeşil ve siyah zeytin alımı da yapıyoruz. Yaklaşık 200 kişiye yakın taşeron çalışan istihdam ediyor ve sunduğumuz hizmetlerle bölge ekonomisine katkı sağlamak adına tüm enerjimizle çalışıyoruz.
İZPA Tarım olarak kalite standartları konusundaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Üretimimizi, kendi bahçelerimizde özel olarak yetiştirdiğimiz ürünlerimiz ile sürdürüyoruz. Farklı üreticilerden aldığımız ürünlerde ise oldukça seçici davranıyoruz. Zeytineli markamız ile sofralara özenle işlenmiş, doğal ve sağlıklı lezzetleri ulaştırmak üzere çalışıyoruz. İZPA Tarım olarak, tüm üretim süreçlerinde müşteri memnuniyetini odağımıza alarak çalışmalarımızın yüksek kalitede ve kesintisiz sürmesine özen gösteriyoruz. Bu bağlamda kalite standartları konusunda ISO 9001, ISO 22000, ISO 45001, ISO 14001 ve HALAL belgelerine sahibiz. Aynı zamanda değişen sektörel ve teknolojik gelişmeleri de yakından takip ediyoruz.
Yurt içi ve yurt dışı satış stratejinizden bahseder misiniz?
Zeytineli markasıyla Türkiye’nin birçok bölgesinde satış ve pazarlama faaliyetlerimize devam ediyoruz. Marka ve satış ağımızın yurtiçinde geldiği noktadan memnunuz. Bu yüzden öncelikli hedefimiz mevcut yurt dışı satış ağımızı genişletmek. Bu bağlamda yeni ülke ve bölge arayışına dair çalışmalarımıza devam ediyoruz. Amacımız önümüzdeki yıllar içerisinde kaliteden ödün vermeden, sektörün tercih edilen lider markaları arasında yer almak. Tüm çalışmalarımıza bu amaç doğrultusunda yön veriyoruz.
Yeni bir yatırım söz konusu mu?
Siyah ve yeşil sofralık zeytin dışında narenciye ürün grubunda da yatırımlara başladık. İZPA Tarım olarak tarımın öneminin farkındalığı ile gelecek dönemlerde bu sektörde yatırımlarımıza devam etmeyi planlıyoruz.
Maalesef Covid -19 salgını ve ardından yaşanan deprem felaketi, yatırımlarımızda biraz hız kesmemize neden oldu. Ayrıca önümüzde önemli bir seçim süreci var. Genel olarak yatırım ikliminde yaşanan kaygılardan biz de etkileniyoruz ve bu yüzden adımlarımızda temkinli olmaya çalışıyoruz. Ancak tarımın önce ülkemiz için sonra da tüm dünya için ne kadar önemli olduğunu, yaşanan tüm bu felaketlerle birlikte bir kere daha görmüş olduk. İZPA Tarım olarak her zaman bu bilince sahiptik ancak yaşananlar sorumluluk duygumuzu daha da artırdı. Ülkemizdeki ekonomik ve siyasi sürecin stabil hale gelmesiyle birlikte yatırım konusundaki heyecanımız ve tarıma olan bağlılığımız ile yatırımlarımıza devam ediyor olacağız.