12.03.25

Hernandorena, Sürdürülebilirlik ve Verimlilik Hedeflerine Agromillora Çözümleri ile Ulaşıyor

Üç nesildir fidancılık ve meyvecilik yapan Hernandorena, sürdürülebilirlik ve verimlilik hedeflerine ulaşmak adına sık dikim (çit) sistemde üretime geçiyor. Bu geçişte Agromillora ile yola devam eden şirket, sistemin avantajlarından ve sonuçlardan oldukça memnun.

Hernandorena, üç nesildir fidancılık ve meyvecilik alanında tarımsal üretim yapan bir aile şirketi. Bugün, üretimlerinin en önemli bölümünü ise badem oluşturuyor. Hernandorena bahçelerinde badem ağaçlarının yüzde 60’ı geleneksel yöntemlerle, yüzde 40’ı ise yüksek yoğunluklu sık dikim (çit) sistem ile yetiştiriliyor.

Agromillora farkı ile sık dikim (çit) sistemde yetiştiricilik yapan Hernandorena Üretim Müdürü Fernando Hernandorena ve Ticaret ve İhracat Müdürü Rosa Henandorena, ürünlerimizle tanışma hikayesini anlatıyor:

Sık dikim (çit) sistemde badem yetiştiriciliğini tercih etme sebepleriniz nelerdir?

Farnando Hernandorena:

‘Sık dikim (çit) sistemde yetiştiricilik konusunda, zeytin ve sert çekirdekli meyvelerde aslında daha fazla tecrübe sahibiyiz. Bademin sık dikim sisteme dahil edilmesiyle birlikte, yüksek yoğunluklu sık dikim üretim yaygınlaşmaya başladı. Biz de avantajlarını bildiğimiz bu sistemde badem üretimine geçiş yaptık. Sistem öncelikle verim artışı sağlıyor. Aynı zamanda daha yüksek karlılık ve daha kısa kurulum süresi sunmasıyla sürdürülebilirliğe olan katkısı, tercih sebeplerimiz arasında yer alıyor.

Düşük sürme gücüne sahip anacın önemi ve tecrübelerinizden bahseder misiniz?

Farnando Hernandorena:

Genel olarak sık dikim (çit) sistem yetiştiricilikte Rootpac®, Pilowred® veya Intensia gibi anaçların rolü büyük çünkü bu anaçlar sahip oldukları özellikler ile hem çeşitlilik sunuyorlar hem de ekimlerin doğru şekilde yoğunlaştırılmasını sağlamak için olmazsa olmaz faktörler. Örneğin sekiz yıl önce Rootpac®40 ile çalışmaya başladık ve modern bitki üretim konseptlerini hem fidanlıklarımızda hem de sahada denemeye başladık. Rootpac®40, daha az kuvvetli bir çeşit olduğu için modern ve mekanize edilebilir yetiştiriciliğe geçişimizi kolaylaştırdı.

Agromillora ile iş birliği yapmak size nasıl katkı sağladı?

Rosa Hernandorena:

Agromillora’yla tanışarak büyük bir projeye dahil olduk. Modernizasyon, verimlilik ve sürdürülebilirlik için birlikte bir çalışma sistemi oluşturduk. Hernandorena olarak bizim için bu, üretim kapasitemizi arttırarak süreci de iyileştirmemizi sağladı. Bu sayede yeni ve yüksek kapasiteli yatırımcılarla iş birliği fırsatı doğdu.

Farnando Hernandorena:

Yüksek yoğunluklu sık dikim (çit) sisteme geçerek badem üretimimizi yüzde 30 civarında arttırdık. Bu tür projelerde yer almak bizim için çok önemli çünkü bu sayede, bir yandan gelecekteki olası zorluklara karşı daha toleranslı hale geliyoruz, diğer yandan girdi maliyetlerindeki azalış ile birlikte belirlediğimiz sürdürülebilirlik hedeflerine daha da yaklaşıyoruz.  Aslında bu sayede olumlu bir döngüye girmiş olduk; yüksek yoğunluklu sık dikim (çit) sisteme geçerek azalan girdi maliyetleri ve artan sürdürülebilirlik faktörleri ile yeni sık dikim sistemlerine yatırım yapabilir hale geldik.

Bahçelerinizde zararlı mücadelesi konusunda ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Farnando Hernandorena:

Bahçelerimizde kırmızı örümcek ile ilgili ciddi problem yaşadık. 2013 yılında, bu zararlıyla biyolojik mücadeleye karar verdik. Geçiş süreci kolay olmadı çünkü daha önce kullandığımız tüm kimyasal mücadele yöntemlerinden vazgeçmemiz gerekti. Her yıl yeni bir biyolojik mücadele yöntemi ekledik ve onuncu yılın sonunda mutlu edem bir başarı elde ettik. Bu başarıyı tüm saha çalışmalarımıza aktarıyoruz.

Karşılaştığınız zorluklarla mücadelede, sık dikim sisteme geçiş size ne kazandırdı?

Rosa Hernandorena:

Fidancılık sektörü, güçlü ve çok bileşenli bir sektör. Bu bileşenler sayesinde çok şey öğreniyoruz ve her geçen gün kendimizi geliştiriyoruz. Amacımız Avrupalı üreticiler arasında iyi bir yere gelmek. Ancak bu alanda rekabet oldukça zor. Bu yüzden profesyonel davranmalı, sürdürülebilirlik ve verimlilik hedeflerimizi yakalamalı, üretim maliyetlerimizi optimum düzeyde tutmalıyız. Meyvecilik alanında ise iş gücü yönetimi ve girdilerin optimum kullanımı, üretimin başarısını belirleyen en önemli etmenler. Bu noktada sık dikim (çit) sistem gibi modern ve sürdürülebilir bir çözümün, bu zorlukları aşmamızda ve gelecek hedeflerimize ulaşmamızda temel unsur olacağına inanıyorum.