23.09.24

Gıdada ve İhracatta Sürdürülebilirlik Konusu Masaya Yatırıldı

İstnbul’da, Wolrd Of Food Fuarı’nda tarım ve gıda konusu masaya yatırıldı. Gerçekleştirilen oturumda ‘Sürdürülebilir Gıda ve İhracat’ konusu ele alındı. Oturumda konuşmacı olarak yer alan yetkililer, kırsal kalkınma, ihracat ve tarımsal planlama konularında açıklamalarda bulundu.

Türkiye, küresel gıda pazarından daha fazla pay almak için yeni dö­nemde öne çıkan ihracat fır­satlarını ve gıda trendlerini WorldFood İstanbul’da ma­saya yatırdı. Fuarda, ‘Gıdada Pazar Potan­siyeli’ başlıklı oturumda ‘Kü­resel Pazarlarda Yeni Dönem: Sürdürülebilir Gıda ve İhra­cat’ konusu ele alındı. Oturumda TİM Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu modera­törlüğünde TMO Genel Mü­dürü Ahmet Güldal, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Mü­dürü Mehmet Ali Kılıçkaya ve TİM Tarım Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu yer aldı:

‘İklim krizine karşı proaktif adımlar atmalıyız’

Sürdürülebilirliğin sağlanması adına tarladan sofraya gıdanın aksamadan ulaşmasının mümkün olduğunu belirten Melisa Tokgöz Mutlu, küresel belirsizlikle­rin gölgesinde, gıda arzında is­tikrarın sürdürülebilmesi için iklim krizine karşı proaktif adımlar atılması gerektiği­ni söyledi.

Türkiye’nin gıdada gittikçe önemli bir konuma yükseldiğini aktaran Mutlu, ‘Türki­ye sahip olduğu ürün gamı ve kapasitesiyle dünyada sayılı üreticilerden bir tanesi. Şu an geldiğimiz noktada ik­lim krizi en büyük problemi­miz. Artan 1.5 derece­lik hava sıcaklığının, 2050 yılında artı 2.5 derece olması bekleniyor. Böyle bir durumda Tür­kiye’deki üretim deseni değişmek zorunda. Üretimi, Akde­niz bölgesinden Karadeniz bölgesine taşımak zorunda kalabiliriz’ dedi.

‘Kırsal kalkınmayı desteklemeliyiz’

Mutlu, ülkemizdeki en büyük sorunlardan bir tanesinin kırsalda azalan nüfus olduğunun altını çizerek şu açıklamalarda bulundu: ‘Ülkemizde, tarladan sofraya olan kısmı güvenli hale getirmeliyiz. Kırsalda üreten çiftçilerimiz olmazsa gıda güvenliğimiz tehlikeye girer ve maale­sef ülkemizdeki en büyük sorunlardan bir tanesi, kırsalda­ki yaş ortalamasının 60 yaş üs­tü olması’ dedi ve ekledi: ‘Maalesef meyve sebze üretiminde olması gereken üretim planlamasına ulaşabilmiş değiliz. Eğer dünyada, ülkemizi bir marka olarak görmek istiyorsak zincirin ilk halkası olan çiftçilerimizi bilinçlendirmeli ve kırsal kalkınmayı desteklemeliyiz.’

Hedef 50 milyar dolar ihracat

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturmak büyük önem taşıdığını vurgulayarak, Türkiye’yi uluslararası arenada daha güçlü bir oyuncu haline getirmek ve gıda ile tarımsal ürün ihracatında 50 milyar dolar hedefine ulaşmak için çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

‘Tarımda ihracat potansiyelini iki katına çıkarabileceğimize inanıyoruz’

Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği içinde gıda sektöründe önemli adımlar attıklarını kaydeden TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ‘Türkiye, son dönemdeki performansıyla ve artan ihracat rakamlarıyla bir kez daha kendini kanıtladı. Bu başarının devam etmesi için atılacak adımlar büyük önem taşıyor. Önümüzdeki dönemde, rekabet gücümüzü artıracak politikalarla, tarım sektörünün ihracat potansiyelini iki katına çıkarabileceğimize inanıyoruz’ ifadelerini kullandı.

‘Beklentimiz, tüm sektör paydaşlarının sorumluluklarını yerine getirmesi’

Üretimde devamlılık yaklaşımının altını çizen Tarım ve Orman Bakanlığı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, ‘Tarım Bakanlığımız ve ilgili kamu kuruluşlarının özel çabaları ve sektör profesyonellerinin iş birliğiyle bu alanda yüksek hedefler koymuş durumdayız’ dedi.

Üretimde istikrar ve devamlılığın ancak planlama ile mümkün olduğunun altını çizen Güldal, ‘Üretim planlaması, fiyat dalgalanmalarının ve bunun üreticiye olumsuz etkisinin önüne geçmek ve ilgili sektörlerin, ürünlere ulaşımını garanti altına almak adına büyük önem taşıyor. Bu konuda pazarlama, işleme ve sanayi alanları da dâhil olmak üzere alt yapının oluşturulması için ilgili kurum ve kuruluşların da desteği gerekiyor. Beklentimiz, tarım sektörü paydaşlarının da bu süreçte kendi üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeleri. TMO’nun elindeki stokların ticarete konu olacağı bir döneme giriyoruz. İhracatçılarımızın ihtiyacı olan hammadde için iç piyasada yeterli stok bulunuyor’ dedi.

Kaynak: dunya.com