Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı, 6 Şubat’ta Türkiye’nin güneyinde meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından mevcut değerlendirme çalışmaları ve müdahale planlarını, bir araya geldikleri toplantıda ele aldı.
Moderatörlüğünü FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık’ın yaptığı etkinliğe aralarında hükümet temsilcileri ve tarım sektöründeki ortakların da bulunduğu 100’ün üzerinde temsilci katıldı. Toplantıda, Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sektörler ve Kamu Yatırımları Genel Müdürü Nebi Çelik, Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Fuat Kasımcan ve (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu depremlerin yol açtığı hasar ve kayıpların ardından “daha iyisini inşa etmek” adına iş birliği ümidini dile getirdiler. Fuat Kasımcan açılış konuşmasında, gıda güvenliğini ve tarımsal geçim kaynaklarının sürdürülebilirliğini riske atan önemli fiziksel ve beşerî sermaye kaybını ortaya koyan endişe verici rakamlar sundu. Depremden etkilenen 11 ilin Türkiye’nin tarımsal GSYH’sinin yaklaşık yüzde 15’ini ve Türkiye’nin tarımsal üretiminin yüzde 20’sini oluşturduğunu anlatan Kasımcan, katılımcıları bu felakete müdahalede hükümete destek vermeye çağırdı.
Viorel Gutu bu noktayı yineleyerek, ‘Depremlerin tarım-gıda sistemleri üzerindeki etkisinin üstesinden gelmek ve iyileştirme çabalarını hızlandırmak için hükümet ve yerel ortaklarla yakın ve verimli bir şekilde iş birliği yapmalıyız’ dedi.
Bu açılış konuşmalarını, FAO Genel Merkezi’nden Acil Durum Müdahale Koordinatörü Peter John Agnew tarafından verilen Tarım Sektörü Güncellemesi ve Deprem Acil Müdahale sunumu izledi. Agnew etkiyi, kayıpları ve zorlukları daha ayrıntılı olarak açıkladı ve FAO ile Tarım Orman Bakanlığı’nın müdahale ve iyileştirme planlarını nasıl yürütmeyi planladığını açıkladı. Agnew, ‘Kısa vadede planımız, en çok etkilenen dört ilin- Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’nın yanı sıra Gaziantep’in iki ilçesi- Nurdağı ve Islahiye’ye acil müdahale ve yardım sağlamaktır. Orta ve uzun vadede, daha iyiyi inşa etmeye, kaynakları seferber etmeye ve sektördeki ortaklardan gelen yanıtları koordine etmeye odaklanacağız’ dedi.
Soru-Cevap oturumu sırasında katılımcılar, kadınlar da dahil olmak üzere kırsal topluluk üyelerinin farklı acil ihtiyaçları üzerinde durmuş ve müdahalenin bu aşamasında kooperatifler oluşturmanın önemini vurguladı.
Kapanış konuşmasını, depremin etkilerini azaltmak için iş birliğinin önemine vurgu yapan Nebi Çelik yaptı ve depremin olduğu bölgelerden çevre illere eşi benzeri görülmemiş bir göç dalgasına değindi. ‘Kısa vadede bu kişilerin geri dönüşü için devlet olarak gerekli adımları atacağız. Ayrıca tarımsal üretim açısından önemli bir sezon olduğu için depremden etkilenen üretici ve çiftçilerin üretime yeniden başlamasına yardımcı olmak en büyük önceliğimiz’ diyerek sözlerini noktaladı.
Kaynak: fao.org