Yeni elektrik zamları, çiftçileri de vurdu. Tarımsal faaliyetlerde bulunan abonelere 1 Temmuz’dan itibaren yüzde 30 zam yapılması, ikinci ürün ekimlerinden vazgeçirdi. Çiftçi temsilcileri, zammın üretimi düşüreceğini söylerken, gıda enflasyonunun da artıracağını vurguluyorlar.
Elektriğin ikinci ürün ve damla sulamada yoğun olarak kullanıldığını belirten çiftçi temsilcileri, son gelen zamdan dolayı özellikle küçük üreticilerin üretimden çekildiğini aktarıyorlar.
Türkiye’de mazot, gübre ve zirai ilaç gibi tarım girdilerinin zaten yüksek olduğunu vurgulayan temsilciler, tarım abonelerine son gelen yüzde 30’luk elektrik zammının gıda enflasyonunu da artıracağını kaydediyorlar.
Üreticilerin ikinci ürün ekiminden vazgeçtiğini belirten temsilciler, teşvik edilen modern sulama sistemleri yatırımlarından uzaklaşılacağının da altını çiziyorlar.
Güney Doğu Anadolu’da sulu tarım biter
Diğer yandan temsilciler, hiçbir tarım ürününün fiyatı yüzde 30 zam olmazken, girdi maliyetlerinde önemli bir unsur olan elektriğin yüzde 30 zamlanması, artık sulamalı tarımı yapılmayacak seviyeye getireceğini vurguluyorlar. Özellikle yüksek sıcaklıklardan dolayı ikinci ürünün çok su istediği Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Gaziantep gibi illerde başta mısır olmak üzere ikinci ürün ekiminden vazgeçiliyor.
Diyarbakır’da üretim durma noktasına gelir
Elektrik fiyatının yüksek olmasından dolayı sulama yapan çiftçilerin tamamının üretimlerini durduracağını belirten Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil, son gelen yüzde 30’luk zammın yansıması halinde çiftçilerin artık elektrik ile sulamalı üretim yapamayacak duruma geleceğini söyledi. Diyarbakır’da elektrik ile sulamanın yüzde 50’yi aştığını aktaran Delil, ‘’Bizim hiçbir ürünümüze yüzde 30 zam gelmedi. Tüm bunlara rağmen elektriğe yüzde 30 zam gelmesi çiftçinin belini büker” dedi.
Mardin’de ikinci ürün ekimi yapılmaz
Mardin Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler ise bölgede ikinci ürün ekimi dönemi olduğunu ve elektrik zammından dolayı birçoğunun ekim işlemlerini iptal ettiğini belirterek, ‘’Elektrik kesimlerinin yanı sıra fiyatının da yüksek olması, kendim dahil birçok çiftçinin ikinci ürün mısır ekimi için yaptığı hazırlıkları iptal ettirdi. İkinci ürün ekiminden vazgeçenlerin oranı yüzde 60 ‘ı buluyor. Bizim talebimiz yüzde 30’luk zammın geri alınması’’ şeklinde konuştu.
Gaziantep’te, çiftçi maliyetleri karşılayamaz duruma gelir
Gaziantep Ziraat Odaları İl koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit, yüzde 30 zammın gelmesi ile çiftçinin, yaptığı üretim ile elektrik maliyetini karşılayamayacak noktaya geldiğini söyledi. Gelen zamdan üretimin ve tüm tüketicilerin zarar göreceğini aktaran Yiğit, ‘’Bu elektrik zammıyla çiftçinin üretim yapması mümkün değil. Zaten çiftçinin en büyük sıkıntısı elektrik ve mazot. Yüzde 30 ile birlikte çiftçilerin bir kısmı üretmekten vazgeçer, küçük çiftçi hiç kalmaz. İlimizde domates, biber ve sarımsak gibi ürünlerin üretiminde zaten bir düşüş yaşanıyor. Bu zamdan sonra daha çok düşüş yaşanacak” dedi.
Bu zammın faturasını yine üretici öder
Yazlık ürünlerde sulamaya yoğun olarak ihtiyaç duyulduğuna ve devletin de damlama sulamayı teşvik ettiğine dikkat çeken Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, son gelen yüzde 30’luk elektrik zammının sulanan tüm ürünlerin maliyetini arttıracağını vurguladı. Bunun da gıda enflasyonu olarak tüketiciye fatura edileceğini anlatan Doğru, ‘’Zaten üreticinin üretim maliyetleri çok yüksek. Bir de elektriğe yüzde 30’luk bir zam yapmak akıl alır gibi değil. Buğdaya yıllık yüzde 12 civarında bir zam yapılmışken elektriğe yüzde 30 zam yapılması hiç adil değil. Bu durum, gıda enflasyonu artışı olarak yansıyacak. Diğer yandan elektrik dışında diğer girdi kalemleri olan mazot, zirai ilaç ve tohumu da düşündüğünüzde, elektriğe yüzde 30 zam çiftçinin kaldırabileceği bir yük değil. Bu zammın, geri alınacağını umuyorum’’ dedi.
Kaynak: dunya.com