Fransa, Yunanistan ve İspanya, çiftçileri kuraklıktan korumak için su tasarrufu teknolojisine yatırım yapma sözü verdi. Çiftçileri ve gıda güvenliğini korumaya yönelik öneriler arasında güneş enerjisi, akıllı sulama ve hava koşullarına dayanıklı ürünler yer alıyor.
Avrupa Birliği yetkilileri, kuraklığın artışıyla birlikte tarımda daha fazla su tasarrufu sağlayan teknolojiler geliştirme sözü verdi. AB’nin güneyindeki dokuz ülkenin yetkilileri, çiftçilerin üzerindeki baskıyı ve gıda güvenliğine yönelik tehditleri azaltmak için birlikte çalışacaklarını söyledi.
Akdeniz, daha çok tehlikede
Söz konusu vaatler, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak özellikle Akdeniz bölgesinde artan su kıtlığı sorununu ele almak üzere Hırvatistan, Fransa , Yunanistan, İtalya, Malta, Portekiz, İspanya ve Slovenya olarak adlandırılan MED9 ülkelerinin Kıbrıs’ta düzenlediği toplantıda geldi. Bu ülkelerin ortakları, 27 üyeli bloğun diğer bölgelerine göre Akdeniz bölgesinin daha fazla etkilendiğini söylüyor.
Yetkililer ayrıca, su kullanımını mümkün olduğunca verimli hale getirmek için teknik ve pratik verileri paylaşma ve ortak araştırma programları başlatma sözü verdi.
İspanya Tarım Bakanı Luis Planas toplantıda, “İklim değişikliği dünya çapında gıda üretimi için gerçek bir tehdit ve bu tehdit, Akdeniz bölgesinde daha da şiddetli. Hem iklim değişikliğiyle mücadele etmeliyiz hem de çiftçilerimizin çalışma koşullarını bu yeni iklim durumuna göre ayarlamalıyız” şeklinde konuştu.
Yetkililer, neler söyledi?
Kıbrıs Tarım Bakanı Maria Panayiotou, Avrupa’nın geçen yıl, son 500 yılın en kötü kuraklığını yaşadığını belirterek yerel örneklerde, bitkileri korumaya, elektrik üretmeye ve su kullanımında yüzde 30 tasarruf sağlamaya yardımcı olan “akıllı” sulama sistemleri ve güneş enerjisiyle ilgili teknolojilerin bulunduğunu söyledi.
Portekiz Tarım Bakanı Jose Manuel Fernandes, yeni su tasarrufu teknolojilerinin finansmanına yardımcı olmak ve yaşlanan çiftçi nüfusunu canlandırmak için gençleri çiftçiliğe özendirmek için yeni teşvikler yaratmak amacıyla, AB’den daha fazla fon sağlanması çağrısında bulundu.
Fransa Tarım Bakanı Marc Fesneau, daha sert iklim koşullarında gelişebilen yeni ürünlerin yaratılmasına yardımcı olan son teknikleri vurgularken, Fernandes, sözde genomik araştırmalarının geçmişte blok içinde tartışmalara yol açan genetiği değiştirilmiş ürünlerden “tamamen farklı” olduğunu söyledi.
Slovenya Tarım Bakanı Mateja Čalušić, “İklim krizi küresel gıda güvenliği üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu için, iklim değişikliğine uyumun ortak politikalarımızın merkezine yerleştirilmesi gerekiyor” dedi.
MED9 yetkilileri ayrıca AB’yi, bölgesel gereklilikleri de dikkate alarak suyun korunmasına yönelik ortak bir yaklaşım geliştirmeye davet etti.
Kaynak: Euronews