Bitki koruma ürünleri sektörünün lider üreticileri arasında yer alan ADAMA, yüz yirmiden fazla ülkede faaliyet göstermekte olup, 2014 yılından bu yana da Türkiye’de faaliyetine devam ediyor. ADAMA Turkey bugün geldiği noktada misyonunu, çiftçilerinden ve iş ortaklarından aldığı güçle inovatif girişimlerin öncüsü olmak ve dünyadaki teknolojileri ülke tarımına kazandırmak olarak tanımlıyor.
ADAMA Turkey, üreticiler tarafından en çok tercih edilen ürünlerden biri olan ve başarısı kanıtlanmış AZİMUT® 320 SC ile Türkiye’de bir ilke imza attı. AZİMUT® 320 SC çeltikte, çeltik yanıklığına (Pyricularia oryzae) karşı drone ile uygulama ruhsatı alarak, Türkiye’ de bu ruhsata sahip ilk ve tek ürün olma şansını yakaladı.
Bu ruhsat, ADAMA Turkey ve Türkiye tarımı için oldukça büyük bir başarı. Bu başarıya dair detayları öğrenmek için ADAMA Turkey Tarla Bitkileri Ürün Müdürü Levent Başayan ile görüştük. Gerçekleştirdiğimiz röportajda Levent Başayan’ın yanıtları ise şu şekilde oldu:
ADAMA olarak, yeniliklere öncülük etmeniz ile bilinen bir firmasınız. Drone ile uygulama konusunu gündeminize ne zaman aldınız?
Bilindiği gibi ADAMA olarak Türkiye maceramız 2014 yılında başladı. Tıpkı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de amacımız çiftçimize, iş ortaklarımıza hayatı kolaylaştırmak. Aynı zamanda dünyadaki tarımsal teknolojileri en kısa sürede ve ülkemize en uygun şekilde hazır hale getirip, üreticilerimizin ve tarım sektörünün hizmetine sunmak. Bu misyonla, son yıllarda ülkemizde kullanım ihtiyacı giderek artan drone ile uygulama alışkanlıklarıyla eş zamanlı gerekli araştırmaları yaptık ve farklı ülkelerde neler yapılıyor sıkı takip içerisinde olduk.
Bu konuyla ilgili çalışma sürecinizden bahseder misiniz?
Bu noktada sloganımızı hatırlatmak isterim. Dinle-Anla-Paylaş. Biz ADAMA olarak, sahanın nabzını yüksek oranda tutan bir ekibiz. Tarım Bakanlığı, drone ile uygulama yapılması ihtiyacının farkına varıp geçtiğimiz yıl bir bildirge yayınladı. Bu bildirge, drone ile uygulamanın beş tane mahsul grubunda metodoloji kullanım izni ve ruhsatlandırması ile ilgiliydi. ADAMA olarak çiftçilerimizden ve iş ortaklarımızdan aldığımız güçle bu alandaki boşluğu doldurmak için hızla çalışmalara başladık ve zaman zaman kendi markası ADAMA’nın önüne geçtiği üreticiler tarafından bilinen, güvenilen ve sonuçlarından memnun kalınan fungisitimiz AZİMUT® 320 SC için drone kullanımı ruhsat genişletme başvurusunu Tarım Bakanlığı’na yaptık. Sonuç olarak gururla söyleyebilirim ki çabalarımız cevap buldu. Bugün AZİMUT® 320 SC, drone ruhsatı olan ilk ve tek ürün.
Bu konuda da AZİMUT® 320 SC’ ye çok güveniyorsunuz…
AZİMUT®320 SC birçok üründe ruhsatlı olması ve hastalık mücadelesinde çok iyi bir savaşçı olmasıyla çiftçilerin tercih ettiği, iddialı bir ürün. Güvenimiz, çiftçilerimizin tercihlerinden geliyor aslında. Her zaman söylediğimiz gibi ADAMA, formüllasyon ustalığını ürünlerine çok iyi yansıtan bir firma. Bu da tabi ki başarı ve güveni beraberinde getiriyor. Azimut’un kelime anlamı zirve biliyor musunuz? AZİMUT® 320 SC, drone ruhsatı alarak zirveye çıktı desek tam yeri olur sanırım.
Peki drone ve ilaçlama makinesi ile kullanımı arasında bir fark olacak mı?
AZİMUT® 320 SC’ yi çeltik yanıklığında, rutinde 75gr/dekar dozu ile kullanıyoruz. İş ortaklarımızın ve çiftçilerimizin aklında her zaman şöyle bir soru oluyor ki ben de ziraat mühendisi olarak şunu sorgularım; ‘Normal ilaçlama makinesi kullanarak dekara attığım doz ile drone kullanarak daha kısıtlı alan ve su kullanımı ile attığım doz, aynı etkiyi yapar mı?’ Biz bu konuda ADAMA globalden oldukça fazla geri bildirim aldık. AZİMUT® 320 SC, bu sınavı geçecek biliyorduk. Çok şükür ki hem kendimizin görmesi için hem de bakanlığa sunabilmek için yaptığımız denemelerde AZİMUT® 320 SC sınıfı geçti.
AZİMUT® 320 SC, çeltik yanıklığı için 75 ml/dekar kullanım dozunda, çeltikte drone ile kullanım ruhsatı alarak başarısını ispatladı. Aynı doz ile drone kullanımında da aynı başarıyı yakalamak, bizim için çok gurur verici.
Üreticiye sağladığı avantajlar neler olacak?
Türkiye çeltik üretiminde, dekarda alınan verimde, dünyada birinci sırada. Ülke olarak başarılı olduğumuz bir mahsul. Ancak çeltik, su içinde yetişen bir bitki. Bu yüzden mekanizasyonla ilaçlaması çok zor ve hataya açıktır.
Diğer taraftan Türkiye’de çeltik alanları ortalama 40 yaşında ve çeltikte nadas sistemi uygulanmaz. Yani demek istediğim alanlar yorgun. Tüm bunları göz önünde bulundurarak bir değerlendirme yapacak olursam drone uygulamasının ve AZİMUT® 320 SC’ nin avantajlarını birleştirerek anlatmak uygun olur:
• Öncelikle AZİMUT® 320 SC’ nin formülasyonu, SC dediğimiz bir teknoloji. AZİMUT® hem sistemik hem de translaminar dediğimiz, yaprak altına geçebilme özelliğine sahip bir ürün. Bu özellik ister drone ister makine ister elle ilaçlama olsun, işlerliğini korur.
• Drone’un en büyük özelliği ise iş genişliğinin, damla çapı ve hızının ayarlanabiliyor olması. Dolayısıyla kaplayıcılığı diğer yöntemlere göre daha yüksek. Daha düşük su kullanılmasına rağmen normal kullanıma göre aynı etkiyi elde ediyorsunuz.
• Diğer yandan AZİMUT® 320 SC ve drone kombinasyonunda, ilacın etkisini 2 kat hızlandırmış oluyorsunuz. AZİMUT® 320 SC, bitkin tamamen ilaçlanabilmesi, hastalıklı alana çabuk ulaşması ve hastalığın tekrarlamasını önleme özelliklerine sahip. Drone ile çok kısa sürede ilaçlama yaptığınız için etki çok hızlı görülüyor.
• Aynı zamanda yakıt ve zamandan tasarruf sağlıyor ki bu ekonomik olarak da çok önemli bir etmen. Drone ile 10 dakikada 10 dönüm yeri ilaçlayabiliyorsunuz.
• Makine ve drone ile ilaçlama arasında kullanım dozu farkı bulunmuyor. Her iki yöntemde de aynı doz ilacı kullanıyorsunuz. Bu sayede üreticide akıl karışıklığına neden olmuyor.
• Çeltik yetiştiriciliğinin zorluklarından bahsettik, bu yüzden kullanım kolaylığı üreticiler için büyük avantaj.
• Çeltik özelinde homojen ilaç kullanımı sağlanamazsa ürünün yatması, toparlanamaması gibi sorunlarla birlikte ürün kayıpları yaşanabiliyor. Drone ile bu ihtimal bertaraf edilmiş oluyor.
• Bir alan sınırlaması yok, bu tamamen kullandığınız drone büyüklüğüne ve özelliklerine bağlı bir değişken.
Türkiye’de bir ilke imza atarak yolu açmış oldunuz değil mi?
Bu çalışma, Türkiye’de bir ilk ve şu anda tek. ADAMA Turkey olarak fungisitimiz AZİMUT ® 320 SC ile yeni bir yol açtık diyebiliriz. Bu çalışma hem Türk tarımına hem de diğer firmalara örnek olacak. İlerleyen dönemde bakanlığın diğer mahsul, hastalık ve zararlı gruplarında da bu gelişmeyi sağlayacağına inanıyoruz. Biz ve bizim gibi inovatif firmalar, bunun devamını getirecektir. Daha sırada bekleyen birçok projemiz var; çiftçilerimiz ve iş ortaklarımız takipte kalsın.
Aynı zamanda ekip çalışmasının gücü de diyebilir miyiz?
Bu noktada teknik ekibimiz, ruhsatlandırma ekibimiz ve saha ekibi olarak kısa süre içerisinde başvuru dosyasını hazırlayıp, alanları bulup, uygulamayı yaparak süreci çok hızlı yönetmemiz gerekiyordu. Biz, ADAMA Turkey olarak bunu başardık. Tabii ki bu ancak ekip çalışmasının gücü olarak açıklanabilir, şirket olarak emeğimiz çok büyük.
*Ocak 2024 komisyonunda tavsiyesi uygun bulunmuştur. Etiket onayı beklemektedir.