02.04.23

2023 IPCC Raporu Yayınlandı

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 9 yıllık çalışmanın sentezini oluşturan iklim raporunu yayınladı. Bu yıl altıncısı yayınlanan sentez raporunda küresel ısınma, insan kaynaklı emisyonlar ve yenilenebilir kaynaklar gibi önemli noktalara değinildi.

IPCC raporuna göre, küresel sıcaklıklar şu an sanayi dönemi öncesinin 1.1 derece üzerinde. Bu durumda sera gazı emisyonları olabilecek en kısa zamanda pik noktasına ulaşıp sonraki yıllarda düşüşe geçerse, 1.5 derece sınırını geçmemek mümkün olabilecek.

IPCC’nin Sentez Raporu, çözüm önerilerine de değiniyor. Enerjide güneş ve rüzgarı enerjisi kullanımı, ulaşımda toplu taşıma ve bisiklet, elektrikli ve yakıtı verimli kullanan araçlar öneriliyor. Emisyon azaltım potansiyeli olan diğer çözümler arasında enerjiyi verimli kullanan binalar, doğal alanların korunması, ekosistemlerin onarılması, tarımda karbon gömme yöntemleri ve sanayide yakıt değişimi ile enerji verimliliği sıralanıyor.

  • Küresel sıcaklıklar şu anda sanayi öncesi seviyelerin yaklaşık 1.1 derece üzerinde ve dünyanın ikliminde yakın insanlık tarihinde benzeri görülmemiş değişikliklere yol açıyor.
  • Tarihsel olarak ikli değişikliğine en az katkıda bulunmuş toplumlar, iklim değişikliğinden orantısız bir şekilde daha fazla etkileniyorlar.
  • Dünya, iklim değişikliğinin bir numaralı nedeni olan yanan fosil yakıtlardan hızla uzaklaşmalıdır.
  • Daha yüksek sıcaklıklar aşırı iklim olaylarını Daha fazla ısınma, öngörülemeyen bir küresel su döngüsü, kuraklık ve yangınlar, yıkıcı seller, aşırı deniz seviyesi olayları ve daha yoğun fırtınalara neden oluyor.
  • İklim uyum önlemleri etkili bir şekilde dayanıklılık oluşturabilir ancak çözümleri ölçeklendirmek için daha fazla finansmana ihtiyaç var.
  • İnsan kaynaklı küresel ısınmanın sınırlandırılması için net sıfır CO2 emisyonu Emisyonlar bu on yıl içinde ne kadar erken azaltılırsa, ısınmayı 1,5 ya da 2 derece ile sınırlama şansımız o kadar artar.
  • İklim değişikliği gıda güvenliğini azalttı, su güvenliğini etkiledi. Aşırı sıcaklar ise ölüm oranlarını ve hastalıkları artırdı.
  • İklim acil durumunun ciddiyeti veya potansiyel etkileri ve bunları azaltmak için yapılması gerekenler hakkında daha önce hiç bu kadar fazla bilgiye sahip olmamıştık. Bu veriler doğru kullanılmalı.
  • Yenilenebilir enerji kaynakları ve diğer azaltım eylemleri de umutlu haberler sağlıyor. Yenilenebilir enerji yatırımları artık çok daha uygulanabilir. Giderek daha uygun maliyetli hale geliyor ve genel olarak kamu tarafından destekleniyor.
  • Dirençli ve yaşanabilir bir gelecek ise hala mümkün. Ancak önümüzdeki 10 yıl içerisinde, derin, hızlı, ve sürekli emisyon kesintileri sağlamak için atılacak adımlar, insanlığın ısınmayı 1,5 derece ile sınırlaması için hızla daralan bir pencereyi temsil ediyor.